Srpskohrvatski
Perspective

ICFI održava međunarodne proteste tražeći od ukrajinske vlade da oslobodi Bogdana Syrotiuka

Tražite slobodu za Bogdana! Ispunite peticiju na dnu ove izjave.

U četvrtak, 13. lipnja, Međunarodni odbor Četvrte Internacionale (ICFI) održao je međunarodno koordinirane prosvjede ispred ukrajinskih veleposlanstava i konzulata u nizu velikih gradova u znak prosvjeda protiv proizvoljnog uhićenja i pritvaranja ukrajinskog socijalista Bogdana Syrotiuka, vođe Mlade garde boljševika-lenjinista (YGBL), trockističke organizacije u bivšem Sovjetskom Savezu.

Prosvjedi su održani u Istanbulu, Parizu, Londonu, Berlinu, Washington D.C., Torontu, Canberri i Sydneyu, a posljednja dva održana su ujutro 14. lipnja po lokalnom vremenu u Australiji.

Na svakom protestu, vodeći predstavnik ICFI-ja pročitao je Otvoreno pismo Međunarodnog uredničkog odbora World Socialist Web Site u kojem se poziva na hitno oslobađanje Bogdana, te je dostavio ili pokušao dostaviti pismo veleposlanstvu.

Članovi i pristaše ICFI-ja drže transparente za oslobađanje zatvorenog ukrajinskog socijalista Bogdana Syrotiuka ispred ukrajinskih veleposlanstava u Berlinu, Londonu, Washingtonu D.C. i Istanbulu 13. lipnja 2024.

Pismo, čiji je video pogledan više od 10,000 puta na Twitteru/X, sažima progon Bogdana i poziva na njegovu slobodu. Dana 25. travnja 2024. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) uhitila je Bogdana na temelju izmišljenih optužbi za izdaju, iskrivljujući njegovo načelno protivljenje i ukrajinskoj i ruskoj vladi kao „prorusko“. Ukrajinska vlada također je iznijela istu optužbu protiv World Socialist Web Site, koja je sada zabranjena u cijeloj Ukrajini. U pismu se navodi:

Državna policija Ukrajine vrlo dobro zna da ne može potkrijepiti svoju optužbu za izdaju protiv ovog mladog i hrabrog socijalista. Stoga se moraju poslužiti onom vrstom laži koju je koristio staljinistički režim Sovjetskog Saveza u doba terora i moskovskih procesa, kada je svoje protivnike trockiste proglasio agentima nacističke Njemačke. Bez obzira na raspad Sovjetskog Saveza i obnovu kapitalizma u Ukrajini, metode i duh staljinističkih policijskih djelovanja i dalje žive...

Bogdan Syrotiuk je žrtva bezakonja vaše vlade. Njegovo uhićenje 25. travnja dogodilo se usred brojnih izvješća u međunarodnim medijima o rastućem protivljenju ratu među ukrajinskim radnicima i mladima. Očito je da namještanje Syrotiuku za izdaju ima za cilj zastrašivanje protivnika rata koji vaša vlada vodi u interesu ukrajinske kapitalističke elite i njezinih imperijalističkih saveznika.

Odgovor ukrajinske vlade na proteste ICFI-ja i napori da se pismo dostavi bili su politički razotkrivajući.

Dan je započeo prvim protestom u Istanbulu, gdje je djelatnik konzulata prihvatio pismo Ulașa Ateșçija, vodećeg člana Sosyalističke Eşitlik Grubu (Grupa za socijalističku jednakost). Ateșçi je objasnio da se pismo mora dostaviti Nedilskyi Romanu, generalnom konzulu u Istanbulu, a radnik je pristao to učiniti.

Jasno je da je primitak ovog pisma i njegov pregled od strane ukrajinskih dužnosnika doveo do trenutne i značajne reakcije. U vrijeme kada su se sljedeći protesti održali u Parizu, Londonu, Berlinu i Washingtonu D.C., režim Zelenskog očito je poslao upute službenicima veleposlanstva da odbiju prihvaćanje pisma i odbace sve formalnosti.

Slična scena odvijala se u svakom od veleposlanstava u četiri prijestolnice vodećih svjetskih imperijalističkih sila, gdje su službenici prekršili standardnu ​​praksu, odbijajući primiti pismo ili poslati bilo koga da razgovara s predstavnicima ICFI-ja.

U Parizu je službenik veleposlanstva izašao i razgovarao s policajcem na straži vani, koji je obavijestio Alexa Lantiera, nacionalnog tajnika Parti de l’égalité socialiste (PES), da veleposlanstvo neće primiti pismo.

U Londonu je državni tajnik Socijalističke stranke jednakosti (UK) Chris Marsden dočekan šutnjom. Na video snimci protesta vide se sjene na prozoru pokraj ulaznih vrata veleposlanstva, ali nitko ne izlazi iz zgrade.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

U Berlinu nitko nije otvorio vrata nakon što je nacionalni tajnik Sozialistische Gleichheitspartei (SGP) Christoph Vandreier pozvonio. Prije nego što je pismo bacio u poštanski sandučić kraj ulaza u veleposlanstvo, Vandreier je komentirao:

Očito se radi o tome da se članovi veleposlanstva, koji se odavde vide izvana, skrivaju u svom veleposlanstvu. Oni čak i ne žele primiti ovo pismo koje smo upravo pročitali, jer znaju da optužbe protiv Bogdana Syrotiuka i njegovo uhićenje i pritvaranje nemaju nikakvu činjeničnu osnovu i jer znaju da pokret za njegovo oslobađanje raste svakim danom.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

U Washingtonu D.C., središtu svjetskog imperijalizma, službenik veleposlanstva nakratko je otvorio vrata i odmah ih zalupio nakon što je ugledao potpredsjedničkog kandidata Socijalističke stranke jednakosti (SAD) Jerryja Whitea. Ubrzo nakon toga, stigli su agenti tajne službe i obavijestili Whitea da je osoblje veleposlanstva nazvalo i obavijestilo ih da neće preuzeti pismo, koje umjesto toga moraju poslati veleposlanstvu.

U video izjavi nakon ove razmjene, White je rekao:

To je samo pokazatelj apsolutnog kukavičluka ukrajinskog režima. Nije u stanju odgovoriti na optužbe da je ovo gruba namještaljka protiv hrabrog socijalista, čiji je jedini „zločin“ borba za ujedinjenje ukrajinskih i ruskih radnika protiv ovog užasnog rata. Oni nemaju odgovor na razotkrivanje svojih laži da su Bogdan i World Socialist Web Site „Putinovi agenti“ zbog naše duge, ponosne povijesti suprotstavljanja staljinizmu i oligarhijskom režimu u Rusiji.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Nakon što je White pročitao pismo, automobilski radnik Mack Trucksa Will Lehman, vođa International Workers Alliance of Rank-and-File Committees (IWA-RFC), izdao je video izjavu pozivajući međunarodnu radničku klasu da stane u obranu Bogdana. Lehman je također razotkrio ulogu sindikalnih birokracija, koje su u potpunosti podržale rat u Ukrajini, rekavši:

Ovdje u SAD-u, Bidenova administracija i korumpirana birokracija United Auto Workers govore o pretvaranju tvornica automobila u „arsenal demokracije“. Bogdanovo uhićenje dokazuje da Ukrajina nije demokracija. Nema izbora, nema oporbenih političkih stranaka, a ako progovoriš u ime radnika i suprotstaviš se ratu kao Bogdan, strpaju te u zatvor. Da su Biden i predsjednik UAW-a Shawn Fain govorili istinu, rekli bi da žele pretvoriti američke tvornice automobila u „arsenal za diktaturu“.

Loading Tweet ...
Tweet not loading? See it directly on Twitter

Ovaj obrazac veleposlanstava koja namjerno ignoriraju predstavnike ICFI-ja razbijen je tek u Canberri, udaljenom, zabačenom veleposlanstvu u rijetko naseljenom glavnom gradu Australije. Bilo zato što službenici veleposlanstva nisu bili obaviješteni ili su shvatili da im se taktika izjalovila jer su postovi ICFI-jevih protesta na društvenim mrežama kružili internetom, pismo je prihvaćeno. U malom ukrajinskom konzulatu u Torontu, predstavnici ICFI-ja također su mogli isporučiti pismo, vjerojatno iz istih razloga.

Odbijanje ukrajinskih veleposlanstava u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj da prime pismo ili čak komuniciraju s predstavnicima ICFI-ja očito je bila svjesna odluka ukrajinske vlade.

Odluka ukrajinskih dužnosnika da se „sakriju u svojim veleposlanstvima“, kako je naveo Vandreier, potvrđuje središnje navode samog pisma da je uhićenje Bogdana politička namještaljka s ciljem zastrašivanja svih protivnika rata u Ukrajini. Dužnosnici su odbili prihvatiti pismo jer su znali da je to neodgovorna optužnica protiv njihovog kriminalnog režima.

Nadalje, ponašanje ukrajinskih dužnosnika osuđujuće je razotkrivanje antidemokratskog i fašističkog karaktera režima Zelenskog, koji je uveo izvanredno stanje, suspendirao izbore i uhitio tisuće protivnika rata. Takva vlada ne tolerira javne prosvjede, koji bi bili brutalno ugušeni da se održe u Ukrajini.

Odgovor jasno pokazuje odlučnost ukrajinske vlade i njezinih imperijalističkih podupiratelja da zadrže političku namještaljku Bogdanu, u koji su sada mnogo politički uložili.

Međunarodni protesti održani su istog dana kada je u Italiji otvoren summit G7, čiji je domaćin bila Giorgia Meloni, fašistička politička nasljednica Benita Mussolinija. Na summitu su američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky potpisali novi 10-godišnji sigurnosni sporazum, dok su se sile G7 složile Ukrajini osigurati dodatnih 50 milijardi dolara.

Posljednjih tjedana SAD i druge NATO sile dale su Ukrajini dopuštenje da ispaljuje oružje proizvedeno u NATO-u na Rusiju, dok je više čelnika NATO-a otvoreno raspravljalo o slanju tisuća NATO vojnika izravno u Ukrajinu. Imperijalističke sile nemilosrdno eskaliraju rat s Rusijom, povećavajući do neviđenih razina opasnost od nuklearnog sukoba.

U tom kontekstu, borba za oslobađanje Bogdana Syrotiuka dobiva ogroman politički značaj. To je koplje međunarodnog socijalističkog, antiratnog pokreta u razvoju. Prosvjedi u četvrtak moraju se smatrati važnim korakom naprijed u izgradnji međunarodne kampanje radničke klase koja zahtijeva Bogdanovu slobodu i kraj imperijalističkog rata. Sa ili bez priznanja ukrajinske vlade, ova kampanja će se nastaviti.

Prosvjedi su primjer nužnosti međunarodne kampanje za zaustavljanje imperijalističkog rata i svih napada na demokratska prava. Borba za oslobađanje Bogdana, kao i borba protiv rata, genocida, diktature, klimatskih promjena i pandemija, može se voditi samo na međunarodnoj razini.

World Socialist Web Site i ICFI pozivaju sve naše čitatelje i pristaše da se uključe u ovu kampanju za oslobađanje Bogdana Syrotiuka, zaustavljanje rata u Ukrajini, okončanje genocida u Gazi i produbljivanje borbe za svjetsku socijalističku revoluciju. Potpišite peticiju za traženje Bogdanove slobode i pridružite se kampanji za njegovo oslobađanje već danas!

Loading