Srpskohrvatski

Američko-njemački raketni planovi na samitu NATO-a prijete gradovima duboko u Rusiji

Odluke donesene nakon zatvaranja samita NATO-a u Washingtonu u četvrtak pokazuju da imperijalističke sile NATO-a planiraju izravnu vojnu intervenciju protiv nuklearno naoružane Rusije. Dan ranije, NATO savez je najavio stvaranje ureda u Ukrajini i NATO zapovjedništva u Njemačkoj za koordinaciju ratne ofenzive protiv Rusije.

Novo hipersonično oružje dugog dometa (LRHW) izloženo tijekom operacije Thunderbolt Strike u postaji svemirskih snaga Cape Canaveral, Florida, 3. ožujka 2023. [Photo: US Army]

Sile NATO-a obećale su 40 milijardi dolara vojne potrošnje za ukrajinski režim i da će na kraju eventualno pustiti Ukrajinu u 75-godišnji vojni savez. Najprovokativnije je što su se Washington i Berlin složili u Njemačkoj postaviti navođene projektile dugog dometa usmjerene na Rusiju. Zajednička deklaracija vlada SAD-a i Njemačke kaže:

Sjedinjene Američke Države će započeti s epizodnim raspoređivanjem svoje Operativne grupe za više domena u Njemačkoj 2026., kao dio planiranja trajnog stacioniranja ovih sposobnosti u budućnosti. Kada budu u potpunosti razvijene, ove konvencionalne jedinice dugog dometa uključivat će SM-6, Tomahawk i razvojna hipersonična oružja, koja imaju znatno veći domet u usporedbi s postojećim kopnenim topništvom u Evropi.

Zemlje NATO-a, nakon što su nadgledale raketne napade iz Ukrajine na ruske civile u Belgorodu i Sevastopolju, sada stvaraju uvjete za pokretanje raketnih napada na gotovo sve glavne ruske naseljene centre. Tomahawk krstareće rakete, dometa preko 2000 kilometara, mogu pogoditi duboko u Rusiju. Najkraća udaljenost između Berlina i Moskve iznosi nešto manje od 1600 kilometara.

Hipersonično oružje dugog dometa (LRHW) ima domet od 1725 milja (2776 kilometara) i može izbjeći obrambene sustave. Prema američkoj vojsci, „ovaj kopneni sustav koji se lansira iz kamiona naoružan je hipersoničnim projektilima koji mogu putovati brzinom većom od 3800 milja na sat. Mogu doseći gornji rub Zemljine atmosfere i ostati izvan dometa sustava zračne i raketne obrane. Kad postanu operativni, prekasno je za odgovor.“

LRHW raspoređeni u Njemačkoj ne mogu samo doći do najvećih gradova Rusije, Moskve i Sankt Peterburga. Oni također mogu doći do ruskih gradova duboko u Evroaziji, poput Nižnji-Novgoroda, Perma, Ufe, Saratova i velikih dijelova zapadnog Kazahstana.

Vodeće sile Europske unije (EU) također planiraju razviti dugometne udarne sposobnosti s ciljem gađanja ruskih gradova. Jučer su u Washingtonu ministri obrane Njemačke, Francuske, Italije i Poljske potpisali deklaraciju o namjeri razvoja vlastitog dalekometnog preciznog oružja.

Cilj ove odluke, napisao je Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), je „razviti kopneno oružje s dometom znatno većim od tisuću kilometara“. To bi bila „ili krstareća raketa ili balistička raketa, potonja također s nadzvučnom brzinom.“ Takvo oružje, dodao je FAZ, tada bi moglo biti „usmjereno iz Njemačke na ruske mete, a s dometom od 2000 kilometara i na Moskvu“.

Njemački imperijalizam, koji je počinio genocidne zločine u pokušajima pokoravanja Rusije u dva svjetska rata 20. stoljeća, ponovno je na čelu ratne eskalacije. Raketni sustavi dugog dometa potrebni su, rekao je socijaldemokratski njemački ministar obrane Boris Pistorius, kako bi „mogućem ruskom agresoru jasno dali do znanja da smo sposobni i voljni braniti se“. Pistorius je zaprijetio: „Svaki napad protiv nas također će dobiti odgovor – i to konvencionalni.“

Socijaldemokratski njemački kancelar Olaf Scholz hvalio se na početku summita NATO-a da Njemačka želi preuzeti još više „odgovornosti“ za ofenzivu NATO-a na Rusiju. „Njemačka je najveća zemlja u Evropi unutar NATO saveza. To nam daje vrlo posebnu odgovornost“, ustvrdio je Scholz, dodavši da može „jasno i nedvosmisleno reći: hoćemo, ja ću živjeti u skladu s ovom odgovornošću“.

Scholz se u više navrata hvalio posebnim fondom od 100 milijardi eura za Bundeswehr koji je pokrenuo i „promjenom kursa prema tako velikoj potpori našoj obrambenoj sposobnosti“ kako „ove godine, tako i u svim sljedećim godinama“. Njemačka će, rekao je, „preuzeti zadaće koje su važne, posebno s brigadom u Litvi, posebno sa zajedničkim zapovjedništvom u regiji Baltičkog mora u Rostocku, posebno osiguravanjem brzo dostupnih oružanih snaga od 35,000 muškaraca i žena sljedeće godine kako bismo mogli jamčiti sigurnosne zadaće našeg saveza.“

Ono što Scholz naziva „sigurnosnim zadaćama“, u stvarnosti je prijetnja Rusiji ratom i stavljanje Evrope i svijeta u stanje visoke pripravnosti gdje NATO može lansirati raketne napade na Rusiju u minuti. Doista, završna deklaracija Washingtonskog samita jasno je pokazala da se priprema za rat ne samo s Rusijom, već i s ruskim velikim silama saveznicima diljem Evroazije.

„Rusija je i dalje najveća i najneposrednija prijetnja sigurnosti naših saveznika“, navodi se, optužujući Rusiju da je „razbila mir i stabilnost u euroatlantskom području i ozbiljno potkopala globalnu sigurnost“. Sile NATO-a, dodaje se, „odlučne su ograničiti i suprotstaviti se ruskim agresivnim akcijama i suprotstaviti se njezinoj sposobnosti da provodi destabilizirajuće aktivnosti prema NATO-u i saveznicima“.

To su laži. Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu bila je reakcionarna, ali NATO, a ne Rusija, igra najagresivniju ulogu u ratu. Stanovništvo NATO-a nadmašuje rusko, 900 milijuna naspram 144 milijuna i ima 3,3 milijuna aktivnih vojnika naspram 1,3 milijuna u Rusiji. Zemlje NATO-a marširale su svoje trupe do granica Rusije, a ne obrnuto, a sada NATO prijeti da će bombardirati ruske gradove.

Nakon desetljeća nepopularnih agresorskih ratova na Bliskom istoku, središnjoj Aziji i Africi, imperijalističke sile NATO-a planiraju daljnju, globalnu eskalaciju rata kako bi pokorili Rusiju i pripremili se za rat protiv Kine.

NATO deklaracija šuti o izraelskom genocidu u Gazi koji je podržao NATO, umjesto toga prijeti Iranu, Sjevernoj Koreji i prije svega Kini zbog održavanja veza s Rusijom. U njemu se navodi: „NR Kina [Narodna Republika Kina] je postala odlučujući pokretač ruskog rata protiv Ukrajine kroz svoje takozvano partnerstvo 'bez ograničenja' i svoju veliku potporu ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi… NR Kina ne može omogućiti najveći rat u Evropi u novijoj povijesti bez da to negativno utječe na njezine interese i ugled.“

NATO-ov potez da prijeti ruskim gradovima raketnim napadima i također Kini mora se shvatiti kao upozorenje: oni pokreću sukob u kojem bi radnici i mladi u samim NATO zemljama također pretrpjeli katastrofalna stradanja.

Ruski dužnosnici odgovorili su osudom Washingtonskog samita i zaprijetili vojnim protumjerama. „Napetosti na evropskom kontinentu eskaliraju“, upozorio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija vidi „odluke NATO-a o postavljanju zasebnih logističkih centara u gradovima na Crnom moru, otvaranje dodatnih objekata u Evropi“, nastavio je, nazivajući to „vrlo ozbiljnom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti naše zemlje [koja zahtijeva] promišljeni, koordinirani i učinkovit odgovor za odvraćanje i suzbijanje NATO-a.“

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov obećao je da će „prije svega razviti vojni odgovor na ovu novu igru“, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Ovaj odgovor razotkriva bankrot korumpiranog ruskog kapitalističkog režima uspostavljenog staljinističkim raspadom Sovjetskog Saveza. Vojni odgovor na prijetnje NATO-a – izrada planova kako bi ruske raketne snage mogle brzo bombardirati Berlin, London, Pariz, Milano i Madrid – samo dovodi svijet jedan korak bliže katastrofalnom nuklearnom sukobu. Jedino progresivno rješenje za ratno huškanje NATO-a je mobilizacija masovne opozicije imperijalističkom ratu u radničkoj klasi u međunarodnom, socijalističkom antiratnom pokretu.

Loading